Krakelingen en Tonnekensbrand Arrangement  :

2 overnachtingen met ontbijt in **** B&B Hakuna Matata

  • gratis Geschenkenmand
  • gratis bon mattentaart/koffie
  • gratis gegidste wandeling op zaterdagmorgen

Prijs : 210 € voor 2 personen . Kinderen 10€ korting onder 10 jaar oud. Toerismetaksen exclusief. Gratis welkomst drankje.

Krakelingen en Tonnekensbrand is een eeuwendoud dubbelfeest in Geraardsbergen en werd in 2008 opgenomen in de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen en in 2010 ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco. De volgende editie vindt plaats op zondag 25 februari 2018.

Programma : van vrijdag 23 tot zondag 25 februari.

vrijdag 23 februari: toeristisch infopakket op de kamer, bon voor 1 koffie met mattentaart p.p., te besteden in Krakelingenweekend in één vd Gbergse horeacazaken
zaterdag 24 februari: mogelijkheid tot gratis deelname aan gegidste stadswandeling, vertrekuur nog te bepalen (duur zo’n 2 uur)

Om 15 u start aan de romaanse kerk van Hunnegem de historische stoet en trekt met meer dan duizend deelnemers door het stadscentrum.

Aan het einde van de stoet trekken de druïden, de deken, het stadsbestuur, de broodmandendragers en duizenden toeschouwers naar de top van de Oudenberg (110 m).
De deken (de geestelijke overheid) bidt samen met het stadsbestuur (de wereldlijke overheid) tot Onze-Lieve-Vrouw in de Oudenbergkapel terwijl de menigte rond het podium plaats neemt om zoveel mogelijk krakelingen te vangen. Vooraleer ze de ca 10 000 krakelingen (“mastellen” in de volksmond) mogen gooien, moeten de deken, de burgemeester, de schepenen en de gemeenteraadsleden uit een 400 jaar oude zilveren coupe een slok wijn met een levend visje opdrinken. Daarna gaat de eigenlijke krakelingenworp van start. Eén broodje bevat een briefje dat recht geeft op de gouden krakeling : een uniek juweel in de vorm van het beroemde broodje, telkens ontworpen door een andere lokale juwelier.

Het Tonnekensbrand op de Oudenberg om 20 uur vormt het laaiende orgelpunt. Terwijl volksdansers voor sfeer zorgen verjaagt het vuur de winter en verwelkomt de nakende lente. Na de ceremonie worden brandende fakkels aan de omstaanders uitgedeeld en die brengen het vuur naar de Markt.

In de deelgemeenten wordt de Tonnekensbrand met een kleiner vuur beantwoord, “Walmkenbrand” genaamd. Sommige vuren zijn zichtbaar vanop de top van de Oudenberg.

Aankomst op vrijdag 23/02/2017 vanaf 16u30. Check-out ten laatste 11u op zondag 25/02/2017

krakelingen

B&B Hakuna Matata

Contact

**** B&B Hakuna Matata
Koppenhollestraat 37
9500 Geraardsbergen.
Mob +32 (0) 495 36 54 26
info@bbhakunamatata.com

Show Buttons
Hide Buttons